![]() |
Rozpływający się w ustach! |
Żadne święta w moim domu nie odbędą się bez sernika. Już od pewnego czasu domownicy bardzo się o niego upominali. W końcu nadeszła okazja wolnego od pracy weekendu, więc się doczekali. Sernik jest pracochłonny, ale wart każdej poświęconej mu minuty. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Potrzebne składniki:
Na ciasto:
- 15 dag cukru pudru
- 20 dag zimnego masła
- 30 dag mąki krupczatki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 kg białego sera (może być z wiaderka, jeśli ktoś nie ma możliwości zmielenia)
- 3 jajka
- 0,5 kostki margaryny
- niepełna szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 puszka brzoskwiń
- 5 gruszek
- 4 białka
- 0,5 szklanki cukru
- Kruche ciasto: mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Uformować jedną dużą kulę, owinąć folią i odstawić na 30 minut do lodówki.
- Masa serowa: jajka utrzeć z cukrem i roztopioną margaryną, dodać do zmielonego przynajmniej dwukrotnie sera, wszystko razem wymieszać i dodać torebkę suchego budyniu.
- Na wysmarowaną tłuszczem blachę (36 cm na 25 cm) wykładamy 3/4 kruchego ciasta, pozostałą część owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika, bo będzie nam potrzebna na posypkę. Kruche ciasto nakłuwamy widelcem i wylewamy na nie masę serową. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w plastry, podobnie jak gruszki, układamy naprzemiennie na masie serowej, tak aż pokryją całą blachę. Tak przygotowany sernik wstawiamy do nagrzanego na 180 °C piekarnika i pieczemy 20 minut.
- Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na nim ubitą pianę i posypujemy startą na tarce posypką z pozostałego ciasta. Pieczemy jeszcze 30 minut aż posypka nabierze złotego koloru.
- Gotowy i wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz