niedziela, 25 października 2015

Ule z Advocatem

Gotowe ule muszą wyschnąć

Nic tak nie rozgrzewa podczas jesiennej aury jak gorąca herbata i ule wypełnione pyszną masą adwokatową. Bardzo czasochłonne w wykonaniu,ale nic nie może się równać z ich smakiem. Pierwszą partię zrobiłam oryginalną orzechową, do drugiej dodałam odrobinę kakao, dzięki któremu uzyskały ładną czekoladową barwę.

 

Potrzebne składniki: (na 25 uli) 
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich (ja użyłam włoskich i laskowych)
  • 200 g cukru pudru
  • Białko z 1 jajka

Masa do uli:
  • 100 g masła
  • 100 g  cukru pudru
  • 100 ml Advocatu (lub więcej jeśli ktoś lubi)
  • Wafle andruty
  • Czekolada gorzka lub mleczna do dekoracji

 Sposób przygotowania:
  •  Z podanych składników zagniatamy ciasto i wypełniamy foremkę (widoczna na zdjęciu), zostawiając miejsce na masę adwokatową. UWAGA: ciasto może być mokre, ale nie powinno przyklejać się do foremki. Nową foremkę, po uprzednim umyciu, należy posmarować odrobiną rozpuszczonego masła. Jeśli ciasto będzie się kleić, należy dodać więcej orzechów.
  • Masa Adwokatowa: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Stopniowo wlewamy Advocat, dalej ucierając mikserem.
  • Wyschnięte ule wypełniamy przygotowanym kremem. 
  • Gotowe ciastka układamy na okrągłych waflach (wyciętych foremką lub kieliszkiem), posmarowanych wcześniej odrobiną rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie. 
    Adwokatowe ule

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz