czwartek, 22 października 2015

Idealny biszkopt

Biszkopt z 6 jaj

Wszyscy się pewnie zgodzą, że biszkopt nie jest zbyt skomplikowanym ciastem.  Prosto go upiec, ale też bardzo prosto go zepsuć.
Wypróbowałam już wiele przepisów,
bo każdy polecał mi swój sprawdzony i najlepszy. Metodą prób i błędów udało mi się znaleźć własną i niezawodną recepturę. 


Z jednego biszkoptu można uzyskać 3 blaty
Potrzebne składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
Sposób przygotowania:
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ponownie ubić do uzyskania gładkiej masy. 
  • W osobnym naczyniu żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia (powstanie piana), przełożyć całość do białek i wymieszać.
  • Do masy jajecznej dodać kilkakrotnie przesiane mąki i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Całość przelać do tortownicy (u mnie najczęściej o średnicy 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 150 °C ok. 35 minut.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasto w formie zrzucam na podłogę, najlepiej dywan z wysokości ok. 25 cm. Wtedy biszkopt zachowuje swój kształt i nie opada.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz