![]() |
Biszkopt z 6 jaj |
Wszyscy się pewnie zgodzą, że biszkopt nie jest zbyt skomplikowanym ciastem. Prosto go upiec, ale też bardzo prosto go zepsuć.
Wypróbowałam już wiele przepisów,
bo każdy polecał mi swój sprawdzony i najlepszy. Metodą prób i błędów udało mi się znaleźć własną i niezawodną recepturę.
![]() |
Z jednego biszkoptu można uzyskać 3 blaty |
Potrzebne składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Sposób przygotowania:
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ponownie ubić do uzyskania gładkiej masy.
- W osobnym naczyniu żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia (powstanie piana), przełożyć całość do białek i wymieszać.
- Do masy jajecznej dodać kilkakrotnie przesiane mąki i delikatnie wymieszać łyżką.
- Całość przelać do tortownicy (u mnie najczęściej o średnicy 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 150 °C ok. 35 minut.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasto w formie zrzucam na podłogę, najlepiej dywan z wysokości ok. 25 cm. Wtedy biszkopt zachowuje swój kształt i nie opada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz