środa, 30 września 2015

Ciasteczka maślane

Można tworzyć różne wzory.

 Na poprawę jesiennego nastroju nie ma nic lepszego od domowych, maślanych ciasteczek.Ciasteczka maślane z maszynki są bardzo proste do samodzielnego wykonania, a smakują jak te oryginalne ciastka z cukrem przywożone z Niemiec w metalowych puszkach kilkanaście lat temu.Znam bardzo wiele przepisów na różnego rodzaju kruche ciastka, ale te zdecydowanie należą do moich ulubionych.Uwielbiam zapach masła, który unosi się w domu podczas pieczenia.Przepis mam od Babci, która zawsze mówi, że po wojnie moja Prababcia piekła im takie ciastka co tydzień z masła, które robili sami w domu.Polecam! :)


Potrzebne składniki:


  • 20 dag masła
  • 3 ugotowane żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 30 dag mąki pszennej


Sposób przygotowania:


  • Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  • Ciasto kroić na mniejsze kawałki. Na maszynkę do mięsa założyć nakładkę i wybrać ulubiony wzór. 
  • Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec do uzyskania złotego koloru w temp. 170 °C ok. 15 minut.
  • Ciasteczka można udekorować lukrem lub roztopioną czekoladą.

Proste i pyszne!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz