sobota, 26 września 2015

Tort podwójnie czekoladowy

Tort Czekoladoholika

Wczoraj miałam okazję zrobić tort urodzinowy dla wyjątkowo dzielnego Oskara. Oskar najbardziej lubi czekoladę i jest prawdziwym czekoladoholikiem. Nie ukrywam, że tort ten był dla mnie dużym wyzwaniem. Sama masa czekoladowa jest trochę mdła, a podwójna masa czekoladowa na czekoladowym biszkopcie byłaby nie do przełknięcia. Postanowiłam trochę urozmaicić smak masą kajmakową, a także orzechami dodanymi do drugiego kremu, dzięki którym przypominał krem z popularnych pralinek Fererro Rocher. Boki tortu udekorowałam cukierkami bardzo przypominającymi popularne Maltesersy. Niestety oryginalnych nie mogłam nigdzie dostać. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Opłatek jak zwykle zamówiłam u niezawodnej Pani Agnieszki, która w rekordowym tempie realizuje wszystkie moje pomysły. Mam nadzieję, że przepis przypadnie do gustu wszystkim uzależnionym od czekolady. ;)


Potrzebne składniki:

Biszkopt:
  • 150 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 jajek
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem I:
  • 2 puszki masy kajmakowej
  • 200 g roztopionej gorzkiej czekolady
Krem II:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g nutelli
  • 150 g roztopionej mlecznej czekolady
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
  • Biszkopt:  Masło zmiksować z roztopioną, przestudzoną czekoladą, następnie stopniowo wbijać żółtka wsypywać cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka z dodatkiem soli i dodać do czekoladowej masy. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy  24 cm. Piec w temperaturze 150°C około 40 minut. Po przestudzeniu przekroić na 3 blaty. 
  • Krem I: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Masę kajmakową ubić mikserem i stopniowo dodawać czekoladę. Masę schłodzić w lodówce. 
  • Krem II: Śmietanę kremówkę ubić, dodać serek mascarpone i ponownie ubić. Do masy śmietanowej dodać całą nutellę oraz roztopioną mleczną czekoladę, lekko przestudzoną. Wszystko zmiksować, Dodać zmielone wcześniej orzechy laskowe, delikatnie wymieszać i schłodzić.
  • Biszkopt przełożyć dwoma kremami naprzemiennie i udekorować cukierkami typu Maltesers.

1 komentarz:

  1. Torcik super! Czekam też na przepisy dla początkujących ;) Trzymam kciuki za bloga!

    OdpowiedzUsuń