środa, 23 września 2015

Sernik na zimno z wiśniami i delicjami

Sernik na zimno z delicjami


Na pożegnanie lata postanowiłam zrobić sernik na zimno, prawdopodobnie ostatni w tym sezonie. Sernik jest na czekoladowym biszkopcie, nie jest zbyt słodki, a to wszystko dzięki dodanym wiśniom. Polecam wszystkim, którzy chcą zaskoczyć rodzinę i znajomych eleganckim, a zarazem bardzo łatwym wypiekiem.


Potrzebne składniki:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Masa serowa; 
  • 1 kg mielonego trzykrotnie twarogu (najlepiej półtłusty)
  • 300 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 500 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 słoik dżemu wiśniowego lub frużeliny
  • 2 opakowania delicji wiśniowych
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
  • Białka ubić z połową szklanki cukru na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ubić żółtka z pozostałą częścią cukru aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 150 °C.
  • Ser zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu ubić kremówkę i dodać do masy serowej. Żelatynę rozpuścić w 50 ml wody i dodać do masy serowej. Biszkopt przekroić na pół, posmarować dżemem. Na biszkopt wyłożyć połowę masy serowej oraz delicje biszkoptami do góry. Wylać resztę masy serowej i schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny. Na wierzch ciasta zetrzeć na drobnej tarce czekoladę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz