![]() |
Idealne ciasto do popołudniowej herbaty |
Delikatne kruche ciasto i agrest... Tym razem coś dla tych, którzy lubią niezbyt słodkie wypieki. Można dodać inne owoce, ale po wielu próbach, dochodzę do wniosku, że agrest z mojego własnego ogródka jest najlepszy. :) Ciasto najczęściej robię w okresie zimowym, gdy zatęsknię za sezonowymi owocami...
Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki poznańskiej
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki kakao
Piana z białek:
- 5 białek
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 słoik odsączonego z soku agrestu lub innych kwaśnych owoców
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać żółtka, cukier, margarynę i smalec. Wszystko posiekać nożem i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao. Na wysmarowaną blachę (36 cm na 25 cm) wyłożyć 1 część jasnego ciasta i pokruszyć ciemne ciasto, ułożyć na nim odsączony z soku agrest. Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć na agrest. Na białko pokruszyć pozostałą część jasnego ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego do 150°C piekarnika i piec ok. 45 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz