sobota, 14 listopada 2015

Ciasto "Pleśniak"

Idealne ciasto do popołudniowej herbaty

Delikatne kruche ciasto i agrest... Tym razem coś dla tych, którzy lubią niezbyt słodkie wypieki.  Można dodać inne owoce, ale po wielu próbach, dochodzę do wniosku, że agrest z mojego własnego ogródka jest najlepszy. :) Ciasto najczęściej robię w okresie zimowym, gdy zatęsknię za sezonowymi owocami...


Potrzebne składniki:
Ciasto:
  • 0,5 kg mąki poznańskiej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki kakao
Piana z białek:
  • 5 białek
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 1 słoik odsączonego z soku agrestu lub innych kwaśnych owoców
Sposób przygotowania:
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać żółtka, cukier, margarynę i smalec. Wszystko posiekać nożem i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao. Na wysmarowaną blachę (36 cm na 25 cm) wyłożyć 1 część jasnego ciasta i pokruszyć ciemne ciasto, ułożyć na nim odsączony z soku agrest. Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć na agrest. Na białko pokruszyć pozostałą część jasnego ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego do 150°C piekarnika i piec ok. 45 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz