![]() |
Smakują tak dobrze jak wyglądają |
Pomysł narodził się spontanicznie kiedy Mama przyniosła do domu dynię w celu zrobienia z niej zupy. ;) Na pewno cała nie była jej potrzebna, więc trochę jej podkradłam i tak oto powstały one - babeczki dyniowe z kremem cynamonowym. Delikatne i rozpływające się w ustach ciasto i pyszny "zimowy" krem z cynamonem.
Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 130 g cukru
- 4 jajka
- 200 ml oleju słonecznikowego
- 1 szklanka zmiksowanej dyni (wcześniej ją obrałam i podpiekałam krótko w piekarniku, żeby łatwiej było zrobić z niej mus).
Krem:
- 1 serek mascarpone (250g)
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 łyżki cynamonu
Sposób przygotowania:
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie: przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
- W drugim naczyniu delikatnie ubić mikserem jajka z cukrem, olejem i musem dyniowym. Ja dodałam jeszcze starte na średnich oczkach dwa jabłka. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać (nie miksować!)
- Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami lub silikonowymi foremkami. Piec 25 minut w temperaturze 180 ºC, do zarumienienia.
- Krem: śmietankę ubić na sztywno (można dać trochę cukru pudru) dodać serek mascarpone i cynamon. Krem wstawić na godzinę do lodówki żeby stężał. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim wystudzone babeczki. Dodatkowo babeczki udekorowałam cynamonem i czekoladowymi cukierkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz