czwartek, 3 grudnia 2015

Pierniczki Babci Ani

Tradycyjne pierniczki

Tradycyjnie w pierwszą niedzielę Adwentu zarabiam moje ciasto piernikowe, a po kilku dniach wyciągam foremki i zaczynam zabawę z ciastkami świątecznymi, która trwa aż do Świąt. Kto chociaż raz piekł kilka rodzajów drobnych ciasteczek, wie, że jest to wyjątkowy test na cierpliwość. Pierniczki są o tyle wdzięcznymi ciastkami, że można je bez problemu upiec wcześniej, dzięki temu w Święta będą miękkie i pyszne, a nam zostanie więcej czasu na inne przygotowania.


Potrzebne składniki:
  • 180 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
Sposób przygotowania:
  • Do garnka włożyć margarynę, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika, zagotować do uzyskania jednolitej masy, mieszając od czasu do czasu i uważając żeby masa się nie przypaliła.
  • Do wystudzonej masy dodać mąką z sodą i jajka. Ciasto zagnieść i uformować kulę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. 
  • Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wykrawać foremkami dowolne kształty. Pierniczki układać na wyłożonej papierem blaszce i piec 10 minut w temperaturze 180°C aż do zrumienienia. Upieczone pierniczki przechowywać w metalowej puszce lub pudełku. Ozdobić według własnych upodobań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz