sobota, 27 lutego 2016

Mini ptysie z kremem z białej czekolady

Wyjątkowo delikatne

Zawsze przy okazji pieczenia tortu zostaje mi trochę kremu. Tym razem postanowiłam sobie osłodzić życie małymi ptysiami. Przepis jest prosty i przyjemny, a ptysie smakują tak samo dobrze, jak te z cukierni. Ich niewątpliwą zaletą jest również szybki czas przygotowania, więc można je piec gdy goście stoją w progu. :)






Potrzebne składniki:
Ciasto:

  • 0,5 kostki masła 
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 jajka
Krem:
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 tabliczka białej czekolady
Sposób przygotowania:
  • W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Do gotującej masy wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta odchodzącego od ścianek garnka. UWAGA: nie gotować. Wystudzić.
  • Do wystudzonej masy wbić jajka i zmiksować. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie porcje na wyłożoną papierem blachę, pamiętając o zachowaniu odstępów (ptysie trochę urosną podczas pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 ºC ok. 15 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
  • Krem: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone oraz przestudzoną czekoladę. wszystko wymieszać. Krem przełożyć do szprycy i najcieńszą końcówką nadziewać ptysie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz