niedziela, 28 lutego 2016

Krem maślany na tort

                                                                               

Łatwe róże z kremu maślanego

Wielką przyjemność sprawia mi pieczenie tortów dla innych, ale dla siebie już niekoniecznie, więc jak już piekę to takie niewymagające dużych nakładów czasowych. Tort wygląda efektownie, a czas wykonania róż nie zajął mi więcej niż pół godziny. Najważniejsza jest odpowiednia konsystencja kremu maślanego.


Krem maślany jest bardzo klasyczny i popularny, jednak bardzo łatwo go zepsuć i wtedy nadaje się już tylko do wyrzucenia. Sama kilka razy musiałam tak uczynić. Najlepiej ściśle trzymać się kolejności wykonania i odpowiedniej temperatury składników.

Potrzebne składniki: 
  • 5 białek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 kostki dobrej jakości masła
  • odrobina różowego barwnika spożywczego
  • odrobina aromatu waniliowego (może być inny) 
Sposób przygotowania:
  • Białka z cukrem umieszczamy w misce nad gotującą się wodą i ubijamy delikatnie mikserem aż do uzyskania białej, puszystej i jednolitej, nierozwarstwiającej się masy. Trzeba uważać żeby masy nie przegrzać. Masę zdjąć z kąpieli wodnej i dalej ubijać mikserem aż całkowicie się przestudzi. Stopniowo dodawać po jednej łyżce masła, ważne, aby masło miało temperaturę pokojową, w innym przypadku masa się rozwarstwi.Krem nie od razu będzie gęsty, trzeba cierpliwie ubijać i dodawać masło. Na końcu dodajemy aromat zapachowy i odrobinę barwnika (ja użyłam barwnika w proszku rozmieszanego z odrobiną wody). krem podzieliłam na dwie części i do jednej z nich dodałam mniej barwnika, żeby uzyskać dwa kolory. Gotowy krem wstawić do lodówki aby jeszcze trochę stężał. Przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką do tworzenia róż (tylka w kształcie gwiazdki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz