sobota, 7 listopada 2015

Muffinki czekoladowo - orzechowe z żurawiną

Proste do zrobienia i pyszne.

Jesień już w pełni za oknem, a u mnie w domu roznosi się zapach przyprawy do piernika. :) Postanowiłam wykorzystać zalegające mi w szafce duże ilości zdrowej żurawiny i uzupełnić braki w witaminie C. Zupełnie przypadkowo wyszły mi pyszne i zdrowe muffinki pachnące jesiennymi darami lasów.



Potrzebne składniki na 16 muffinek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 80 g masła, roztopionego
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mielonych włoskich orzechów
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie: przesianą mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, przesiane kakao i przyprawę korzenną oraz zmielone orzechy.
  • W drugim naczyniu składniki mokre: maślankę, mleko, masło, lekko roztrzepane jajko. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać delikatnie łyżką, nie miksować. Na końcu dodać żurawinę, wymieszać.
  • Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami lub silikonowymi foremkami. Piec 25 minut w temperaturze 180 ºC, do zarumienienia.
  • Muffinki można posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę z miodu i orzechów ( 2 łyżki miodu rozpuścić i dodać 4 łyżki posiekanych drobno orzechów).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz