![]() |
Proste do zrobienia i pyszne. |
Jesień już w pełni za oknem, a u mnie w domu roznosi się zapach przyprawy do piernika. :) Postanowiłam wykorzystać zalegające mi w szafce duże ilości zdrowej żurawiny i uzupełnić braki w witaminie C. Zupełnie przypadkowo wyszły mi pyszne i zdrowe muffinki pachnące jesiennymi darami lasów.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki mleka
- 80 g masła, roztopionego
- 1 duże jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mielonych włoskich orzechów
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 szklanka suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie: przesianą mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, przesiane kakao i przyprawę korzenną oraz zmielone orzechy.
- W drugim naczyniu składniki mokre: maślankę, mleko, masło, lekko roztrzepane jajko. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać delikatnie łyżką, nie miksować. Na końcu dodać żurawinę, wymieszać.
- Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami lub silikonowymi foremkami. Piec 25 minut w temperaturze 180 ºC, do zarumienienia.
- Muffinki można posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę z miodu i orzechów ( 2 łyżki miodu rozpuścić i dodać 4 łyżki posiekanych drobno orzechów).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz