![]() |
Karpatka |
Miałam taki okres w życiu, że piekłam dwie karpatki w ciągu tygodnia. Jedną dla siebie i drugą dla mojego kolegi kucharza, który zawsze powtarzał, że ta karpatka jest dokładnie taka, jaką pamięta z dzieciństwa, tylko wtedy piekła mu ją jego Babcia. Dlatego postanowiłam się podzielić tym tradycyjnym przepisem, bo żadna karpatka, nawet z najlepszej cukierni, nie może równać się z tą "babciną".
Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 kostka margaryny lub masła
Sposób przygotowania:
- Ciasto: Do garnka wlać wodę, włożyć masło, dodać szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia. Powoli wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać drewnianą łyżką tak długo aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Nie gotować! Masę odstawić do wystygnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 °C . Do masy wbić po jednym jajku cały czas mieszając mikserem. Dwie identyczne blachy (36 cm na 25 cm) wysmarować masłem i wyłożyć masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut, pamiętając by nie otwierać pieca, bo wtedy ciasto opadnie.
- Krem: 3/4 litra mleka zagotować z cukrem. W osobnym naczyniu zmiksować żółtka z mąką i resztą mleka. Masę wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Krem budyniowy odstawić do ostygnięcia. Miękką margarynę lub masło utrzeć mikserem i partiami dodawać przestudzony krem budyniowy ciągle miksując.
- Na jeden z upieczonych spodów wyłożyć gotowy krem, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz